Varro Meubelmakerij
Varró Meubelmakerij

Over Zoltán Varró

Het vak van Zoltan Varro, 'Architectonisch Beeldhouwer' wordt al duizenden jaren uitgeoefend. Architectonische beeldhouwers waren en zijn niet alleen deskundig in het bewerken van steen, gips of hout, maar ook zeer bedreven in het tot uiting brengen van hun kunstzinnige inzichten.

Zo zijn de meest adembenemende ontwerpen tot stand gekomen. Met grote precisie en toewijding getekend en in de hoogste kwaliteit uitgevoerd. 

De basis voor dit vak, de meet- en tekenkunde, werd door de oude Grieken geïntroduceerd. Na de verovering op Griekenland namen de Romeinen de kennis over en perfectioneerden het in vele opzichten.

Dit vak was toen een alledaagse activiteit.

Sinds een relatief korte periode, 15e – 16e eeuw, trokken veel Italiaanse beeldhouwers naar West-Europa. Hun kennis, met daar uit voortkomend vooral de kwaliteit van hun decoraties, werden door de inheemse vakmensen geleerd en overgenomen. Zo verspreiden de beroepen Architectonisch Beeldhouwer en Decorateur zich over vele landen. Helaas is het vak inmiddels nagenoeg uitgestorven.

Zoltan Varro, een geboren Hongaar, heeft zijn studie in Budapest genoten. De opleiding is een complex aanbod van lessen in architectuur, bouwkunde, kunstgeschiedenis en is gekoppeld aan een jaren lange stage, bij een van het grootste beeldhouw- en restauratiebedrijven die Hongarije rijk is.

Zoltan leerde het meest van de een een-op-een stage bij een autoriteit op dit gebied, de inmiddels overleden beeldhouwer “Vili bácsi”.

Het resultaat is dat Zoltan als bekwaam en toegewijd beeldhouwer werkt aan stucwerk, terrazzo, natuursteen en hout. 

Zoltan Varro in atelier.